Välbesökt fiskevårdsseminarium - nu sökes frivilliga fiskevakter

Fastighetsverkets fiskevårdsseminarium den 28 mars 2018

Fastighetsverkets fiskevårdsseminarium blev välbesökt med många olika aktörer närvarande. Nästa steg blir att jobba vidare med de olika strategiska spåren för att nå visionen om större fiskekortsområden på Åland.

Fastighetsverket presenterade visionen om att större fiskekortsområden behövs för att skapa tydlighet för alla fiskare, oberoende om det är ålänning eller turist. För att få ihop större områden behövs en morot för fiskesamfälligheter eller privata vattenägare att ansluta sig till landskapets vatten. Dessa incitament innefattar bättre övervakning, mer frekventa köp av fiskekort och därmed högre intäkt samt aktiva fiskevårdsåtgärder både vad avser fiskens egen fortplantning som utplantering. 

Fastighetsverket presenterade även hur den utökade övervakningen ska gå till i praktiken. Kvalitetativ övervakning av fredningstider och laglighet görs i samarbete med fiskeribyrån och sjöbevakningen, men det behövs även frivilliga fiskevakter.

- Envar som vill bidra med att övervaka landskapets vatten får anmäla intresse till Fastighetsverket varefter vi i slutet av april ordnar en utbildning, säger Stefan Rumander vid Fastighetsverket.

Den som är intresserad kan kontakta Leif Karlsson på leif.karlsson@fastighetsverket.ax Efter säsongen utvärderas övervakningen.

På seminariet presenterade även projektledare Roger Nordlund arbetet vidare, Linda Sundström berättade om fiskevårdsåtgärder, Alexandra de Haas och Peter Selander om möjligheterna med Leader stöd och Tom Karlsson om nuvarande regler och behov framåt. Alla presentationer finns på www.fastighetsverket.ax/jakt-fiske 

Publicerad 29.3.2018
Uppdaterad 29.3.2018