Pånyttfödelse för anrika Jomala gård

Jomala gård har sedan skolans nedläggning och de övergivna planerna på turistisk aktivitetspark fört en tynande tillvaro. För Fastighetsverket som år 2016 tagit över anläggningarna har Jomala gård varit ett sänke i resultaträkningen men nu ser det ljusare ut framåt. De närmaste veckorna flyttar nya och nygamla hyresgäster in i skolbyggnaden samtidigt som flera hyresavtal på området omförhandlats.

Startskottet för vändningen vid Jomala gård var när Fananamma startade med sin verksamhet i slutet av 2016.

     - Jag tror inte man ska underskatta betydelsen av den nya energi och nya flöden av människor i området som Fananamma innebar, säger Stefan Rumander, vd på Landskapets fastighetsverk.

Under 2017 har Fastighetsverket jobbat nära befintliga hyresgäster för att uppfylla deras behov och samtidigt få dem att teckna långsiktiga hyreskontrakt. Såväl 4H som Veterantraktorföreningen har eller får nya och utökade utrymmen och har tecknat långtidskontrakt.

Den stora förändringen är dock att hela skolbyggnaden har kontoriserats och inhyser numera en lång rad hyresgäster. Helt nya hyresgäster på området är Leader och Ålands Marthadistrikt medan Ålands hushållningssällskap, Ålands producentförbund, Ålands skogsvårdsförening, Skördefestens vänner och Landsbygdsutveckling flyttat från den anrika äldsta skolbyggnaden kallad Prakticum till huvudbyggnaden.

Prakticum ska närmaste månaderna ytrenoveras varefter Ålands omsorgsförbund flyttar in, en helt ny hyresgäst för Fastighetsverket.

     - Det är mycket glädjande att välkomna Ålands omsorgsförbund till Jomala gård. De hyr hela gamla Prakticum för sin administration och delar av den gamla försöksstationen för sin ordinarie verksamhet, säger Stefan Rumander.

Fastighetsverket samarbetar också sedan september med Högskolan Åland kring studiebostäder. Högskolan hyr nu tiotalet rum som sedan hyrs till skolans elever. När högskolan inte kom vidare med att hyra Mariegård på Neptunigatan i somras blev det bråttom att skaffa boende till de studerande. Fastighetsverkets administratör Ulf Asplund med högskolans tidigare vicerektor Ronny Eriksson lyckades få till ett samarbete för att rädda situationen.

     - På några veckor sydde vi ihop ett paket till de studerande. Busstrafik via Jomala gård och matsamarbete med Fananamma har gjort att det fungerat utmärkt, säger Ulf Asplund.

Mindre hyresgäster på Jomala gård inkluderar social- och miljöavdelningen vid landskapsregeringen och Röda korset samt privatpersoner i de lägenheter som finns på området. Fastighetsverket arrenderar hela jordbruksfastigheten till bonden Fredrik Söderlund. En ny väg norr om Jomala gård byggs för att minska trafiken genom den kulturhistoriska gården.

     - Det är inte de största ekonomiska hyreskontrakten i Fastighetsverket men det har varit roligt och tillfredsställande att jobba med att göra något bra för Jomala gård och samtidigt kommer ekonomin framåt att vara betydligt bättre med de nya hyresgästerna och omförhandla kontrakten, avsluter Stefan Rumander. 

Publicerad 19.1.2018
Uppdaterad 19.1.2018