Flera nyheter om fiske på landskapets vatten inför årets säsong

Fastighetsverket har haft genomgång med alla fiskevakter som under fjolåret övervakat att fiskekort lösts på landskapets vatten. Flera nyheter på fiskeområdet är på gång inför säsongen.

 

- Intrycken från fiskevakterna är överlag positiva, allt fler har löst fiskekort elektroniskt, säger Stefan Rumander på Landskapets fastighetsverk.

 

Statistiken vittnar också om att försäljningen via kalakortti.com fördubblades under 2018 från låga nivåer. Samma trend vittnar andra fiskelag om. Fastighetsverket har tidigare sålt kort via stugbyar men nu blir det kalakortti samt möjlighet för ålänningar och turister att köpa i landskapsregeringens reception.

 

Nytt för 2019 är även att fiske från land tillåts. I Bomarsund och på Prästö blir fiske från land möjligt även på våren och det är bra för turistnäringen och förstås ålänningar. Planen på sikt är att tillgängliggöra fiske vid Bomarsund och Prästö även för rullstolsburna och möjligheten till fiske från land är ett steg på vägen. Fiskeförbudet från strand är motiverat med hänsyn till fåglars häckning på öar och otillgängliga ställen men vid Bomarsund finns inte motivet. 

 

En annan nyhet för året är att storlek på tillvaratagen fisk stringeras. Nu finns storleksfönster för uttag av gädda och gös där de största individerna också ska släppas tillbaka, inte bara som tidigare under vissa nivåer. Numera gäller också en fisk per person och dag och för abborre 10 stycken. Åtgärderna ska bidra till stark fiskstam och detaljerna som tagit fram i samarbete med Ålands fiskevårdsförening finns på Fastighetsverkets hemsida: http://www.fastighetsverket.ax/exempelamne-1/exempel-undersida-2

 

Nyhet för året är mariehamnskortet som gör att ålänningar och turister nu får möjlighet att fiska i Slemmern och Svibyviken. Ett årskort för spöfiske för en ålänning kostar 20 euro och inkluderar alla landskapets vatten och numera då även stadens. Fastighetsverkets fiskevakter kommer att inkludera övervakning av Mariehamns vatten under säsongen.

 

Fastighetsverket fortsätter med årskort för fiskeguider och med Mariehamns vatten inkluderat så är förhoppningen att sälja fler än ifjol. 

 

- Vi vill göra det lätt att göra rätt, oberoende om man är fritidsfiskare eller guide, säger Stefan Rumander.

 

Fastighetsverkets långsiktiga målsättning är att alla som fiskar ska lösa fiskekort då det är både enkelt och förmånligt.Helt nya detaljerade kartor finns nu på Fastighetsverkets hemsida för varje område samt en digital karta över Åland där varje område finns tydligt utmärkt. 

 

- Vi har också en vision om att skapa större enhetliga fiskekortsomården på Åland och det är roligt att till i år visa på mariehamnskortet, säger Stefan Rumander.

Publicerad 18.3.2019
Uppdaterad 21.3.2019