4H blir kvar på Jomala gård

Fastighetsverket och Ålands 4H har kommit överens om nya och utvidgade utrymmen på Jomala gård och skrivit ett långsiktigt hyresavtal.

 

Föreningen 4H har under lång tid verkat på Jomala gård men har det senaste året haft en intern process och funderat på hur verksamheten kan utvecklas vidare. I samband med det har det även utretts möjligheten att flytta verksamheten och Lilla holmen i Mariehamn har nämnts. Nu har emellertid en lösning på Jomala gård identifierats som innebär en flytt över gårdsplan och som ger 4H utökade verksamhetsmöjligheter. Fastighetsverket jobbar för tillfället med att utveckla hela området och det tioåriga avtalet med 4H är en viktig pusselbit.

Vi tycker 4H passar utomordentligt på Jomala gård och är glada att vi hittat lösningar som ger dem utvecklingsmöjligheter framåt, säger Stefan Rumander, vd på Fastighetsverket.

Genom lösningen får 4H tillgång till ett stall och tillhörande rum samt en stor före detta höskulle där möjlighet till samling finns. Vidare kommer kontoret närmare verksamheten och ett kök gör det möjligt att utveckla verksamhet som inkluderar bakning och matlagning. Ett nytt hönshus ska byggas. Verksamheten i kommunerna kommer att fortsätta som vanligt.

 

Det känns inspirerande för oss alla på 4H att kunna utveckla vår verksamhet vidare. Vi har över 400 medlemmar i vår verksamhet och otaliga skolklasser och daghem på besök varje år, säger Linda Valve, styrelseordförande i 4H.

 

4H är en religiöst och partipolitiskt obunden barn- och ungdomsorganisation som startade i USA i början 1900-talet. I dag finns 4H i över 83 länder med mer än 6 miljoner
medlemmar. På Åland har 4H verksamhet funnits sedan 1928, det innebär att nästa år firar Ålands 4H 90-årsjubileum. 

Publicerad 18.1.2016
Uppdaterad 14.8.2018